10. Satan I. Zmienky v Biblii

  Satan, Diabol, Lucifer, Čert, Had, Démon, Knieža temnôt, zlý Duch, Belzebub, a či Mefistofeles, to sú všetko mená pre jedno stvorenie. Tak ako aj Boh má vo Svätom Písme viacero mien, aj Satana nazývali synonymnými menami. Čo o ňom vlatne vieme, a kto to je? 

  

 
  Satan je v abrahámových náboženstvách označovaný za nadprirodzenú bytosť, ktorá stelesňuje zlo. V Starom zákone je Satan anjel, či duch, ktorého Boh používa na to, aby skúšal ľudí a ich vieru. V Novom zákone je anjel ktorý sa vzbúril a je nepriateľom Boha a ľudstva. 

Starý zákon o satanovi

  V Starom zákone sa nespomína tak často ako v Novom zákone Svätého Písma. Židia často pripisovali všetko, teda dobro aj zlo Bohu, dávali si pozor aby sa v ich srdciach neoslabila zvrchovaná moc Boha.
  Dnes nám už nerobí problém pripisovať zlo diablovi. Ľudia často poukazujú na dobro a zlo ako dva protipóly, ktoré sú rovnocenné a neustále proti sebe bojujú. No i keď diabol je príčinou zla, zostáva vždy pod Božou nadvládou. 
  Boh dovoľuje diablovi skúšať Jóba (Jób 1.-2. kapitola), to je prvá zmienka Biblie o diablovi. Objavil sa aj po pravici Jozueho, ako stojí pred Pánovým anjelom, a chce naňho žalovať (Zach 3,1). V Prvej knihe kroník Diabol naviedol Dávida, aby spočítal svoj ľud, aby sa mohol pýšiť svojim mocným kráľovstvom ( 1 Krn 21,1). Boh tiež poslal zlého ducha, aby trápil Šaula ( 1 Sam 16,22-23). 

  V spomenutej knihe Jób môžme vidieť, ako si Diabol pýta od Boha dovolenie pokúšať Jóba, aby ho odviedol od Boha. Lebo to je vždy najväčší Diablov zámer. Ale zostáva vždy závislý od Boha a táto jeho závislosť je viac než zrejmá. 

Múd 2,23-24     ,,Lebo Boh stvoril človeka pre neporušiteľnosť, urobil ho obrazom svojej podoby; závisťou diabla však prišla na svet smrť: skúsia ho tí, čo sú jeho korisťou." 

  Z tohto citátu pochopíme, že odvrátiť sa od Boha a prijať diabla značí večnú smrť a stratu Božieho života. 


Nový zákon o satanovi

  Nový zákon hovorí o tom istom diablovi ako Starý zákon, hoci používa iné mená. 

Zjv 12,9        ,,A veľký drak, ten starý had, ktorý sa volá diabol a satan, čo zvádzal celý svet, bol zvrhnutý; zvrhnutý bol na zem a s ním boli zvrnutí jeho anjeli."

  V Novom zákone nájdeme oveľa viac zmienok o diablovi. Dôvod je jasný: prišiel Ježiš. Nastala spásna doba, keď Ježiš zvíťazí nad diablom a úplne zničí jeho kráľovstvo. 

  Ježiš bojuje s diablom od začiatku svojho verenejého účinkovania a často o ňom hovorí (pozri Mt 4,1-11 pokúšanie na púšti). 

  Ježiš aj nás učí bojovať proti diablovi a jeho úskokom, učí nás modliť sa (Mt 6,13), aby sme boli chránení pred zlom a zároveň vyzýva k ostražitosti pred diablom. 

  V liste Efezanom (Ef 6,10-20) nám Boh prostredníctvom apoštola Pavla dáva zbrane, ktorými máme bojovať proti diablovi.

Ef 6,10-12        ,,Napokon upevňujte sa v Pánovi a v sile jeho moci. Oblečte si Božiu výzbroj, aby ste mohli čeliť úkladom diabla. Lebo nás nečaká zápas s krvou a telom, ale s kniežatami a mocnosťami, s vládcami tohto temného sveta, so zloduchmi v nebeských sférach." 

  Pri čítaní Nového zákona alebo kníh o satanovi sa netreba sústrediť len na satana, jeho zlých duchov a jeho zbrane, lebo človeka to môže ľahko vystrašiť a priviesť k myšlienkam, že proti niečomu tak temnému, veľkému a mocnému sa nedá bojovať, či ujsť. Treba satana a zmienky o ňom chápať a dávať do súvislosti s Kristom. Lebo práve Ježiš bol poslaný Nebeským Otcom k nám na zem, aby raz a navždy zvíťazil nad satanovým kráľovstvom, zmaril jeho skutky a poukázal na rozdiel medzi kráľovstvom svetla a kráľovstvom temna. Kristus je stredobodom všetkého.

Jn 16,11     ,,Knieža tohto sveta je už odsúdené."

Jn 16,33     ,,Dúfajte, ja som premohol svet." 

  Konečné víťazstvo nad diablom dosiahol Ježiš svojou smrťou na kríži, čo potvrdzuje aj svätý Pavol: 

Hebr 2,14        ,,Aby smrťou zničil toho, ktorý vládol smrťou, čiže diabla." 

  Kráľovstvo už nie je v satanových rukách, je v rukách Krista, ktorý zaň zaplatil svojou vlastnou krvou:

Mt 28,18       ,,Daná je mi všetka moc na zemi i na nebi." 

  Preto netreba klesať na duchu a ľakať sa nepriateľa, ktorý stojí pred nami, obchádza nás ako revúci lev a hľadá, koho by zožral (1 Pt 5,8), ale obrátiť sa tvárou k Bohu, čítať čo nám hovorí Biblia o boji proti satanovi, a mať stále na pamäti, že Ježiš svojim skutkom na kríži definitívne porazil diabla, a je večný víťaz. Diabol nás aj napriek tomu neprestane pokúšať a navádzať na hriech, lebo vo svojom porazenom kráľovstve predsa nechce zostať sám, ale my máme slobodnú vôľu a moc danú od Boha, aby sme diabla a hriech odmietli a bojovali s ním. Ak dôverujeme Bohu, veríme mu že nás ochraňuje a že nás zachránil, potom je zbytočné sa báť. Veď keď sa utiekame k Stvoriteľovi a Spasiteľovi zeme a všetkého tvorstva, najmocnejšej sile ktorá je všetko a nad všetkým a nič mocnejšíe od nej neexistuje, zrazu sa diabol, biedne stvorenie, s jeho prefíkanými trikmi nezdá až taký hrozný, či? :)

Rim 8,31     ,,Ak je Boh za nás, kto je proti nám?" 

Ž 23,4       ,,...nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou."  

  Diabla síce netreba podceňovať, je starší ako my, múdrejší ako my, vie ako na nás, avšak netreba mu pripisovať neprekonateľnú moc, ani dávať ho do rovnocennosti s Bohom, lebo len Boh má najväčšiu moc, rovnakej ani vyššej od nej niet, a diabol je od Boha závislý, lebo je, rovnako ako my, Božie stvorenie, ktoré sa však rozhodlo pre hriech a pre zlo. 


(Starý zákon: Gen 3,1-5; Jób 1,6-12;  2,1-7; Zach 3,1; 1Krn 21,1; 2Sam 24,1; 1Sam 16,22-23; Múd 2,23-24; 

Novozákonné texty o diablovi 

Diabol, satan, zlí duchovia:



Mocnosti, kniežatstvá a sily:









Ako si vyhľadávať jednotlivé kapitoly a verše v Biblii som popísala v článku Ako začať čítať Bibliu, časť 1. (https://zapisnikjednejkrestanky.blogspot.com/2021/03/3-ako-zacat-citat-bibliu-cast-1-dodatok.html). 


Zdroje: kniha O Satanovi - Elias Vella; wikipedia.sk 

Komentáre

Obľúbené príspevky